Comunicat del Centre Social Okupat La13 Molins de Llobregat

En relació amb els fets que estan passant al municipi amb els habitatges ocupats al carrer Major, causants d’una gran alarma social i una justificada preocupació d’inseguretat al poble, especialment a veïnes i comerços adjacents tot just ara que comença el desconfinament i la importància que trobem en la imatge que s’està donant tant al poble com al moviment Okupa, des del Centre Social Okupat La13, volem fer el següent comunicat i reflexió:

Haguéssim volgut treure aquest comunicat ja fa unes setmanes, però la nostra organització horitzontal assembleària, sumada a l’impossibilitat de reunir-nos pel confinament, ho ha fet impossible.

En primer lloc volem deixar ben clar que cap de les persones que viuen en els esmentats edificis ocupats forma part del col·lectiu Okupa de Molins, tal com es van afanyant a publicar alguns mitjans d’informació, especialment La Vanguardia. Inclús un dels seus habitants ja ho va deixar ben clar en un noticiari televisat. Com sempre, els mitjans de desinformació aprofiten la situació per fer-ne un ús partidista i morbós que desacrediti el moviment Okupa.

També volem agrair als mitjans locals que no hagin caigut en el parany desinformatiu i hagin sabut diferenciar el col·lectiu Okupa local, amb quasi 25 anys d’història, d’una sèrie d’ocupacions aïllades on els interessos i necessitats dels seus ocupants no tenen res a veure amb el caire crític, social i autogestionat que sempre ens ha caracteritzat.

D’altra banda, volem visibilitzar alguns fets evidents del que està passant:

A nivell local, estem al·lucinant amb la gestió tan vulgar, manipuladora i obscura que està fent l’Ajuntament de Molins de Llobregat (PSOE + JxC) amb aquest grup de gent i les seves ocupacions. Des de fa un any i escaig que aquest grup ha anat ocupant alguns habitatges, primerament al carrer carril, on després d’uns mesos de baralles constants, agressions a veïnes, robatoris, i moltíssims aldarulls es va desallotjar el bloc on vivien, amb la detenció de moltes d’aquestes persones.

Ara, en ple confinament i al mig de la zona més transitada del carrer Major han tornat, amb més agressions i molta més violència que mai. Fets que han deixat a tothom perplex.

Per això volem denunciar el doble raser i l’ús partidista de l’Ajuntament. Ens sorprèn el desmesurat desplegament policial que vàrem patir al CSO La13 la setmana prèvia a la Fira de la Candelera, amb identificacions, seguiments, pressions als llocs de treball, grups de policia secreta vigilant dia i nit, amenaces i la retenció totalment il·legal d’una companya. On l’Ajuntament va arribar a demanar un dispositiu especial als mossos per identificar a les organitzadores de la Fira Eskandalera que havíem preparat.

En canvi, contrasta amb la total passivitat que han tingut amb aquest grup d’ocupes tant a l’antic edifici del c/ carril com ara al c/major, on només després de fer-se públiques unes imatges impactants amb armes blanques, a plena llum del dia i en ple confinament han decidit muntar un dispositiu permanentment davant les cases ocupades. Demostrant el seu menyspreu a totes les veïnes només per l’afany de desprestigiar el moviment Okupa i crear un clima d’inseguretat al poble. Tot per justificar la desmesurada inversió de 20,000€ en càmeres de vídeo-vigilància, i de 5,000€ per un dron, en el ple de l’aprovació dels pressupostos. Camuflat dins les mesures econòmiques necessàries per pal·liar els efectes del Covid19 a Molins. Això es veu que és molt més important que no pas facilitar aigua corrent als habitatges durant el confinament, període en el qual fins i tot s’ha tallat l’aigua de les fonts públiques per fer encara més difícil la situació de moltes veïnes i famílies.

També volem expressar el nostre rebuig a l’enfocament que li estan donant a aquesta situació els qui estan fent una crida a la mà dura, contribuint a la forma d’actuació de les forces de seguretat violentes i repressores que operen sota les ordres dels ens governants.

Els problemes o s’aborden d’arrel, o es perpetuen, i això s’ha fet palès amb la nefasta i desinteressada gestió per part dels organismes competents amb aquest grup de persones entre ocupació i ocupació, s’ha d’intentar mira més enllà i saber entendre la situació que han patit aquesta gent, veiem molta falta d’empatia des de la visió privilegiada del “primer” món. Totes som culpables d’aquesta situació. Som una societat racista, que margina a tothom que sigui diferent, i no només als/les migrants sinó amb qualsevol que surti del cànon. Fet que només afavoreix als interessos del capital, donant ales als governs més rancis i de caràcter feixista. El PSOE i la resta de partits polítics, ja ens han demostrat durant 40 anys tots els seus artificis i doble moral per a desacreditar i reprimir per tot seguit, eliminar els moviments socials.

Per això convidem a tot Molins, col·lectius, agrupacions i associacions a criticar amb duresa la política d’aquest govern que només busca la crispació i l’enfrontament entre veïnes. Tot per l’avarícia tant de l’alcalde com del cap de la policia local per escalar posicions i guanyar punts per als seus ascensos personals cap a governs que res tenen a veure amb la política local.

També volem fer una crida a buscar solucions reals per aquest grup de gent. La repressió no és la solució. L’únic que s’aconsegueix és moure el problema cap a un altre carrer o poble veí, mostrant una vegada més la falta de voluntat de l’alcalde d’arreglar les coses, i de molt poca solidaritat entre pobles, si el que pretén és traslladar-ho cap a un altre municipi.

Per últim, volem donar un toc d’atenció a aquest grup de persones. Ni són les formes ni el que entenem per Okupació. Sabem que hi ha diferències entre habitatges, i que mentre algunes persones fan de l’ocupació una necessitat, d’altres s’aprofiten d’aquesta com una autèntica màfia, inclús posant un dels immobles a la venda per Mil Anuncios, aprofitant-se desaprenssivament de gent molt més necessitada. Això el moviment Okupa de Molins no ho pensa tolerar. Defensem totes les ocupacions, tant si són per crear espais populars alliberats com si són per habitatges socials. Però només el respecte i la solidaritat entre veïnes fa fortes a les nouvingudes, i que les accions lamentables dels últims dies només fan que alimentar l’odi.

Mentre no hi hagi justícia social…, Seguirem Okupant! Mentre no hi hagi espais alternatius…, Seguirem Okupant! Mentre no tinguem un accés real a un habitatge digna.. Seguirem Okupant!